Bjergmarathon, et af landets bedste motionsløb.

 

Bjergløb kan tiltrække løbere, fordi ruterne er krævende. Men de kan også skræmme løbere væk – af samme grund. I Aabenraa er tingene gået op i en højere enhed. Aabenraa Bjergmarathon byder på både hårde bakker – og tusinder af deltagere.Aabenraa Bjergmarathon er blevet afviklet siden årtusindskiftet og ruten er karakteriseret af få, men lange stigninger. Stigningerne, hvoraf den skrappeste ligger på Hjarupvej, er placeret på fire sløjfer, som alle har udgangspunkt i Aabenraa by. Maratonløberne skal løbe alle fire sløjfer, mens dem, der løber kortere distancer, kan nøjes med en eller to sløjfer.

Men trods den spændende rute er det ikke dén, der gør Aabenraa Bjergmarathon til noget enestående. Løbets unikke styrke er, at der år efter år er så mange løbere, der deltager i det. Deltagerantallet ligger på ca. 3000, og det er altså lidt af en bedrift, når man tager i betragtning, hvor mange andre løb der findes rundt omkring – løb, hvis ruter oftest er noget nemmere at overkomme.

Ruten består af flere kuperede sløjfer, der alle har udgangspunkt i Aabenraa by. På maratondistancen møder man fem store bakker (50-75 højdemeter pr. stk.). Løbet er traditionelt blandt de danske motionsløb, der tiltrækker allerflest deltagere.

Borgmesteren har ordet: Bjergmarathon er en løbefest

Foråret igennem har løbere og motionister luftet løbeskoene på gader og veje og trænet sig op til Aabenraas store årlige løbebegivenhed: Bjergmarathon.

På løbsdagen vil Storetorv ingen være fyldt med mennesker. De mange løbere småhopper spændte og fokuserede inden løbet skydes i gang, og når de vender tilbage til Storetorv og krydser målstregen syner mange mere forpustede og lettede efter at have besteget bakkerne omkring Aabenraa.

For bakkerne er en udfordring, hvad enten man er garvet løber eller stiller op for første gang. Heldigvis kan distancen tilpasses ambitionerne. Udover maratondistancen kan man prøve kræfter med en halvmaraton, 10 eller 5 km. To løbere kan også dele en halvmaraton i en stafet. Også børnene kan være med i to børneløb i Aabenraas gader.

Bjergmarathon er et flot eksempel på, hvordan et frivilligt initiativ og opbakningen fra løbere, frivillige og tilskuere over årene er vokset til en løbefest. Løbet er også helt i tråd med Aabenraa Kommunes vækstdagsorden, som vi kalder Sund Vækst. Vi ønsker at udvikle en kommune, hvor borgerne er aktive og sunde.

Jeg ønsker alle god kamp mod bakkerne og et godt løb.

Thomas Andresen
Borgmester, Aabenraa Kommune